Jak prawidłowo założyć użytek zielony.
![zakładanieuzytku1.jpg](storage/files/PASTEWNE/Zabiegi/zakładanieuzytku1.jpg)
Stary użytek zielony opryskaj herbicydem nieselektywnym. Zabieg ten zlikwiduje uciążliwe chwasty, niszcząc także rośliny trudne w zwalczaniu jak perz właściwy. Po oprysku pozostaw stanowisko na około 14-21 dni, aby środek chemiczny mógł w pełni zadziałać.
![zakladanieuzytku2.jpg](storage/files/PASTEWNE/Zabiegi/zakladanieuzytku2.jpg)
Zniszczoną darń rozdrobnij na mniejsze fragmenty przy użyciu brony talerzowej, glebogryzarki lub brony aktywnej. Rozdrobnienie pozwoli na dokładniejszą uprawę i przygotowanie stanowiska do ponownego zasiewu.
![zakładanieuzytku3.jpg](storage/files/PASTEWNE/Zabiegi/zakładanieuzytku3.jpg)
Wykonaj orkę na 25-30 cm głębokości. Zwróć uwagę na prawidłowe ustawienie pługa. Dzięki wcześniejszemu rozdrobnieniu zniszczonej darni, znacznie łatwiej przeprowadzisz orkę. Podczas orki można stosować sprzęgane z pługiem wały uprawowe w zależności od rodzaju występującej gleby. Jeżeli stosujesz nawożenie przedsiewne to po orce rozsiej nawozy mineralne, tak by podczas dalszej uprawy zostały wymieszane z glebą.
![zakladanieuzytku4.jpg](storage/files/PASTEWNE/Zabiegi/zakladanieuzytku4.jpg)
Kolejnym zabiegiem agrotechnicznym jest uprawa przedsiewna. Ma ona olbrzymie znaczenie dla prawidłowego wysiewu i wpływa na równomierność wschodów i wielkość zachwaszczenia nowego użytku zielonego. Im lepiej przygotujesz stanowisko, tym szybciej wykonasz wszelkie zabiegi podczas użytkowania nowej łąki lub pastwiska.
![zakladanieuzytku5.jpg](storage/files/PASTEWNE/Zabiegi/zakladanieuzytku5.jpg)
Siew wykonaj na głębokość 1-2 cm. Jeżeli używasz sienika rzędowego to zwróć uwagę aby odległość międzyrzędzi nie była większa jak 10cm. Jeżeli twój siewnik ma szerszy rozstaw redlic, zastosuj się krzyżowy wykonując przejazdy wzdłuż i w poprzek. Po siewie koniecznie dociśnij nasiona wałując przyszły użytek zielony. Wałowanie wpływa także na szybkość wschodów zwiększając podsiąk i tym samym zmniejsza zachwaszczenie nowej uprawy.